Dinsdag, 3 oktober 2023, zijn voor de twee keer de Tragewegenawards uitgereikt. Met die prijs wil de Provincie Oost-Vlaanderen lokale besturen in de kijker plaatsen die actief bezig zijn rond dit thema. 

De provincie reikte tragewegenawards uit in drie categorieën: mooiste rustplaats, meest functionele trage weg en trage weg met mooiste historische verhaal. Dertien Oost-Vlaamse lokale besturen dienden hun kandidatuur in voor een of meerdere awards. De gemeenten Erpe-Mere, Lede en Stekene vielen in de prijzen en winnen elk een bedrag van 1 500 euro dat ze kunnen besteden aan verfraaiingen langs de trage wegen. De andere genomineerde gemeenten kregen een streekproductenmand mee naar huis.

“Trage wegen zijn er in veel verschillende gedaanten, geuren en kleuren en zijn op verschillende vlakken van belang. Met de tragewegenawards willen we die verschillende positieve aspecten van trage wegen in de kijker zetten.”, zegt gedeputeerde Riet Gillis, bevoegd voor Mobiliteit.   

In onze regio viel Stekene in de prijzen in de categorie ‘Mooiste verhaal’ voor de de trage weg aan Uitzichtpunt Niemandland in het Waterwingebied. Dat is een verbinding van Stekene naar Sint-Jansteen (NL) en ligt tussen twee douanekantoren. Dit was tot na WO II een ideale smokkelroute voor koeien en varkens, maar vooral voor boter. Er staat een uitkijktoren, naar model van een Spaanse toren op de Staats-Spaanse Linie. Dit alles in een mooie omgeving met veel bossen en woeste gronden. Stekene werd ook genomineerd in de categorie ‘De mooiste rustplaats’ voor een  unieke bank in de vorm van een deel van het gemeentelijk logo aan de voet van Uitzichtpunt Niemandsland. 

De laatste jaren is er een hernieuwde aandacht voor trage wegen nadat ze jarenlang, vooral in de  tweede helft van de vorige eeuw, werden verwaarloosd of zelfs afgeschaft, overbouwd of ingenomen. Trage wegen zijn bedoeld voor langzaam verkeer en vormen vaak het snelste, veiligste en vaak ook mooiste traject binnen de gemeente. Gemeenten kunnen rekenen op provinciale subsidies voor de heraanleg of heropening van trage wegen en voor de plaatsing van bordjes.

Bron: Waaskrant