Tien nieuwe boekenruilkastjes in Stekene – Ode aan auteur Dirk Bracke

Op zondag 23 oktober 2022 vindt de plechtige opening plaats van de ‘Dirk Bracke boekenruilkastjes’ op het ‘driesje’, ter hoogte van Drieschouwen 96 in Stekene. Daar woont Marja Luyckx, de weduwe van de in 2021 overleden jeugdschrijver Dirk Bracke. Op deze locatie wordt dan ook het eerste boekenkastje officieel geopend.

De tien boekenruilkastjes staan verspreid in Stekene en krijgen als eerbetoon aan Dirk Bracke, allemaal een naam die verwijst naar een boek van de Stekense auteur. Zo zullen onder meer de titels ‘Het Engelenhuis’, ‘Het uur nul’ en ‘Het land van Friet’ in het straatbeeld te zien zijn. Het boekenruilkastje voor het huis van Brackes weduwe krijgt de titel ‘Black’.

“Wij zijn blij dat Marja het meterschap opneemt van dit kastje”, zegt schepen van Cultuur Gunter Van Campenhout. “Zij koos als titel voor haar kastje ‘Black’, verwijzend naar de boeken ‘Black’ en ‘Back’ van haar man én naar de film ‘Black’, een verfilming van de twee boeken, onder regie van Adil El Arbi en Bilall Fallah”, gaat schepen van Campenhout verder.

Ook de andere negen boekenkastjes krijgen een meter of peter toegewezen. Zij zijn elk beheerder van een kast en staan in voor het onderhoud ervan. “Onze bib schenkt de eerste boeken, nadien staan de peters en meters zelf in voor het beheer van hun kastje. Ze krijgen hiervoor uiteraard hulp en begeleiding van de bib”, aldus schepen Van Campenhout.

Voor dit project werkte de gemeente samen met Broederschool Stekene en d’Academie Beeld – afdeling Stekene. Vorig schooljaar ontwierpen de leerlingen van het vierde jaar Basismechanica van de Broederschool de tien kastjes uit metaal. Voor de afwerking werd beroep gedaan op de leerlingen van d’Academie Beeld. Zij maakten er echte kunstwerkjes van.

“Wij zijn heel fier op deze realisatie en hopen dat er binnenkort veel gelezen en geruild zal worden in onze gemeente”, besluit schepen Gunter Van Campenhout.