Stekene eert auteur Dirk Bracke met boekenruilkastjes

Stekene plaatst deze zomer 10 boekenruilkastjes, verspreid over de gemeente. Boekenruilkastjes zijn mini-bibliotheekjes, meestal van privépersonen, die vrij toegankelijk zijn voor anderen. Mensen ontlenen er gratis boeken en schenken andere exemplaren in de plaats.

“Je neemt dus een boek uit zo’n kastje en zet er eentje voorin de plaats. Gelezen boeken krijgen op die manier een nieuwe kans”, vertelt schepen van Cultuur Gunter Van Campenhout. “Bovendien gaan we in tegen de wegwerpcultuur. Gratis boeken stimuleert mensen tot meer leesuitdaging en valt een boek al eens tegen, het kostte je in ieder geval geen geld.”

Meestal gaat het om kastjes in hout, metaal of plastic met regenbestendige deurtjes, die op een paal in de voortuin staan of aan de voorgevel hangen. Soms doet zelfs een oude koelkast of oude telefooncel dienst als ruilkast. 

Voor dit project wordt samengewerkt met de Broederschool in Stekene, die bereid was de kastjes te laten maken door leerlingen.  “Wij zijn blij om als gemeente te kunnen samenwerken met de lokale middelbare school. Het construeren van de boekenruilkastjes sluit bovendien volledig aan op de leerplichtdoelstellingen van het vierde jaar basis-mechanica. De leerlingen zijn ongeveer vier uur per week bezig aan deze opdracht”, vertelt schepen van Onderwijs Pieter De Witte.   

“Onze boekenkastjes worden in metaal gemaakt, op een sokkelgeplaatst en er zal plaats zijn voor twee rijen boeken. De keuze voor metaal ligt voor de hand, het is duurzaam en weersbestendig”, legt schepen Gunter Van Campenhout uit. 

Vorig jaar al deed de gemeente een oproep om peters of meters te zoeken voor de verschillende boekenruilkastjes. Tien Stekenaars reageerden hierop en worden deze zomer aangesteld als beheerder van één van die kastjes. 

“Als de boekenkastjes afgewerkt zijn door de leerlingen van de Broederschool, krijgen ze eerst nog een likje verf alvorens ze een vaste plaats te geven”, zegt schepen Van Campenhout. “Onze bibliotheek zal de eerste boeken schenken, nadien moeten de peters en meters zelf instaan voor het beheer van ‘hun’ kastje. Uiteraard met hulp van de bib”, gaat hij verder. 

De boekenruilkastjes krijgen ook een naam. Elk kastje zal verwijzen naar een boek van de Stekense jeugdauteur Dirk Bracke, die vorig jaar overleed. Met deze benaming wil de gemeente hulde brengen aan de bekende, populaire schrijver. 

“Op die manier brengen wij een eerbetoon aan Dirk, een fantastische man en één van de meest succesvolle jeugdauteurs van ons land”, aldus schepen Gunter Van Campenhout.

Van één boekenruilkastje is de plaats nu al geweten. “Dat komt voor het huis van Dirk Bracke in Drieschouwen te staan. Marja Luyckx, de weduwe van Dirk, heeft ons bevestigd dat zij heel graag meter wil zijn van dat kastje … en zei ons ook dat Dirk heel fier zou zijn geweest op ‘zijn’ boekenkastjes”, besluit schepen Van Campenhout.