Nieuwe boulderzaal in De Sportstek in Stekene

Op zaterdag 5 februari 2022 vond de officiële opening plaats van de gloednieuwe boulderzaal in het Stekense sportcentrum. Voor een, door corona, beperkt aantal genodigden werd de boulderzaal op de eerste verdieping (tribune) van De Sportstek officieel ingehuldigd. Nadien werd de nieuwe kliminfrastructuur uitgetest door enkele leden van de klimvereniging Vlaamse Bergsport Waasland.

“Boulderen is klimmen zonder beveiliging tot een hoogte van maximaal vier meter. De vloer van een boulderzaal is bedekt met dikke valmatten, zodat je veilig zonder klimgordel en -touwen kan klimmen”, licht schepen van Sport Heidi Van Gaever toe. 

Op maandag 3 januari 2022 ging de Nederlandse firma Klimwandspecialist met de werken van start. De bouw van deze nieuwe sportinfrastructuur is een samenwerking tussen de gemeente en de klimvereniging Vlaamse Bergsport Waasland. De inrichting van de boulderzaal wordt bekostigd door de klimvereniging; de scheidingswand, inclusief glaswerk, wordt in eigen beheer gerealiseerd en ook bekostigd door de gemeente (+/- 12 000 euro). Het totale prijskaartje van de boulderzaal bedraagt zo’n 100 000 euro.

In de overeenkomst die is afgesloten tussen de gemeente en de klimvereniging, zal de gemeente gedurende 15 jaar een bedrag van 6 667 euro per jaar terugbetalen aan de klimvereniging, als compensatie voor de gemaakte investering. Na een periode van 15 jaar komt de boulderzaal in handen van de gemeente. 

De trainers en leden van de Vlaamse Bergsport Waasland zullen als eersten gebruikmaken van de boulderzaal. De tarieven worden eind februari ter goedkeuring voorgelegd aan de Stekense gemeenteraad. Nadien, vermoedelijk begin maart, zal de nieuwe klimzaal ook worden opengesteld voor het grote publiek. Iedereen kan gebruikmaken van deze aangepaste en moderne kliminfrastructuur (klimzaal én boulderzaal), zowel de recreatieve als de meer geoefende sporter, zowel de scholen als de Sportdienst voor sportkampen en schoolsportklassen.

“Binnenkort kunnen onze inwoners, en uiteraard ook niet-Stekenaars, naast klimmen ook komen ‘boulderen’ in De Sportstek. Na de nieuwe atletiekpiste die vorige zomer in gebruik werd genomen, breidt onze sportinfrastructuur in de Stekense centrumzone nu nog uit met deze nagelnieuwe boulderzaal”, besluit schepen Heidi Van Gaever trots. 

De boulderzaal bevindt zich op de eerste verdieping (tribune) van De Sportstek, naast de squashterreinen.