Grensoverschrijdend LEADER project “Boergondische Buren” van start gegaan

Maandag 27 januari vond in het waterwingebied vlakbij het Vossenhol, op de grens van Vlaanderen met Nederland, de kick-off plaats van het grensoverschrijdend LEADER-project “Boergondische Buren” , in aanwezigheid van o.m. gedeputeerden van Oost- Vlaanderen en Zeeland, en de burgemeesters van Stekene en Hulst. Het project, dat een initiatief is van EGTS Linieland van Waas en Hulst, in samenwerking met 14 partners bestaat uit een drieluik van initiatieven:

1. Hoeve- en streekproducten

De grensoverschrijdende interactie en het verhandelen van hoeve- en streekproducten is eerder beperkt, te wijten aan onwetendheid over elkaars bestaan, maar ook door barrières in wetgeving en cultuurverschillen tussen België en Nederland. Door kennisdeling en uitwisseling kunnen we leren van elkaar en jagen we nieuwe initiatieven aan. Door grensoverschrijdend agro-ondernemers te versterken zullen consumenten sneller de weg vinden naar lokale hoeve-en streekproducten.

2. Hoevetoerisme

Hoevetoerisme is een ideale manier om het unieke grensoverschrijdende platteland te ontdekken. De ontwikkeling van nieuwe arrangementen voor verblijf en recreatie in onze grensregio versterkt de band tussen consument en agro-ondernemers. Via het grensoverschrijdende aanbod hoevetoerisme ontsluiten we unieke belevingsmogelijkheden.

3. Uitzichtpunt “Niemandsland”

Als kers op de taart zal het uitzichtpunt “Niemandsland” een baken in het landschap vormen. Het uitzichtpunt wijst bezoekers de weg naar agro-ondernemers en vertelt het verhaal van de gedeelde cultuurhistorie. De ligging net op de grens van Stekene (B)/Hulst (NL) en in het waterwingebied maken het project bijzonder. Op 27 januari 2020 onthulden 14 projectpartners uit Nederland en Vlaanderen het officiële werfbord van het uitzichtpunt “Niemandsland”.

Er wordt nu een ontwerpwedstrijd uitgeschreven voor de uitkijktoren die daar moet verrijzen. Er wordt gezocht naar (jonge) (grensoverschrijdende) architectenteams die op een bijzondere wijze de locatie en de gedeelde cultuurhistorie in beeld brengen. Architecten(teams) die graag uitpakken met een uniek ontwerp in de grensregio kunnen alle documenten voor de preselectie tot deelname opvragen via info@egtslinieland.eu

De uiteindelijke keuze van het ontwerp zal mee door de inwoners van de gemeente Hulst en Stekene bepaald worden.