Eindelijk “groen” licht voor project Kloosterhof

Sinds in 2011 de laatste Zusters van Maria van Nederbrakel Stekene verlieten, staat het klooster in de Kerkstraat leeg. In 2013 besliste de kloosterorde om het gebouw te verkopen aan een projectontwikkelaar. Een stuk geschiedenis en dorpsgezicht zou voor altijd verdwijnen…

De gemeente wenst echter graag het authentiek Stekense uitzicht met het klooster te behouden en kwam begin van deze legislatuur tot een akkoord met de projectontwikkelaar: in ruil voor een stuk grond achter het klooster zou de ontwikkelaar het bestaande kloostergebouw volledig renoveren als nieuwe kunst- en tekenacademie voor de jeugdafdeling.

Goed voor Stekene!
De SASK- werking Stekene Centrum, momenteel gevestigd in het oude gebouw in de Stadionstraat naast de bibliotheek, heeft DRINGEND behoefte aan een nieuwe plaats. Een goede overeenkomst dus in het algemeen belang, waarbij
– het klooster een nieuwe gemeenschapsbestemming krijgt
– het gekende dorpsgezicht ongewijzigd blijft
– én waarbij de kunstacademie een nieuwe accommodatie krijgt.

Onbegrijpelijk!
ABBLO, een milieugroepering, hierin ook gesteund door een lokale oppositiepartij, was het daar echter niet mee eens en diende klacht in! Daardoor kwam de hele uitvoering op de lange baan, en bleef de kunstacademie op zijn honger zitten. Daarenboven werd de gemeente nog verplicht onnodige kosten te maken aan het gebouw in de Stadionstraat.

Eindelijk…
Ondanks de nog steeds lopende procedures, werd een nieuwe aanvraag ingediend, die nu, 5 jaar later, eindelijk opnieuw kon worden goedgekeurd. Het project kan hopelijk snel van start gaan.