Het Zomerhuis opnieuw toeristische trekpleister

Het legendarische Zomerhuis van Stekene krijgt een mooie, nieuwe toekomst. De gemeenteraad keurt/keurde dinsdagavond de voorontwerpen goed voor de aanleg van het park en de oprichting van een moderne brasserie.

Met deze ontwerpen wil Stekene het zwembad als ‘collectief geheugen’ nieuw leven inblazen. “Het nieuwe toekomstig paviljoen met horeca, een waterelement, uitnodigende parkpaden en diverse speelelementen zullen het park nog aantrekkelijker maken en ervoor zorgen dat het recreatiedomein een belangrijke rol in de openbare ruimte van Stekene zal spelen”, vertelt burgemeester Stany De Rechter trots. “Dankzij de eigentijdse visie van ontwerpers OMGEVING en A.KWADRAAT zal Het Zomerhuis opnieuw een trekpleister worden, waar onze eigen inwoners en ook toeristen graag zullen vertoeven.”

Het Zomerhuis, opgericht in 1936

Op een stuk grond van bijna 3 hectare, tussen de Brugstraat, Kaaistraat en de spoorwegroute, bouwde drankenhandelaar Charles Vijdt in 1936 een openluchtzwembad, een feestzaal en een café met terras. Het Zomerhuis was tientallen jaren lang een populaire bestemming. Vele generaties jongeren kwamen van ver naar Stekene en brachten er hun vakantie door.

In de jaren negentig kwam aan het succesverhaal helaas een einde. Het voldeed niet meer aan brandveiligheids- en andere normen en geraakte in verval.

In 2008 werd de gemeente eigenaar van de site. Het gebouw werd afgebroken, omdat het in een zeer slechte staat verkeerde, maar het oude zwembad ligt er nog steeds.

Vorig jaar besliste de gemeenteraad van Stekene om het domein te vernieuwen en stelde het ontwerpers aan.

Toekomstplannen voor Het Zomerhuis

Het zwembad van Het Zomerhuis was voor vele Stekenaars jarenlang een plek waar men elkaar kon ontmoeten en samen tijd kon doorbrengen. Een nieuw buitenzwembad komt niet voor in de nieuwe plannen, maar de configuratie van het zwembad wordt wel behouden.

Schepen van Openbare werken Kris Van Duyse licht toe: “Deze legendarische plek krijgt in de nieuwe plannen opnieuw een centrale rol in het park, maar wordt op een andere manier ingevuld: er komen lange zittreden, een waterelement waarin gespeeld kan worden een fonteinendoolhof. Dit alles onder het waakzame oog van het terraspubliek, want naast de waterpartij wordt een nieuw Zomerhuis gebouwd waar je iets kan eten en drinken.”

Waardevolle bestaande bomen worden maximaal behouden. Zo zal het nieuwe park vanaf de opening reeds een karaktervolle groenstructuur tonen. Daarnaast wordt er ook gazon voorzien, bloeirijke beplanting en groenmassieven met houtachtige beplanting.

“Met het nieuwe park en Zomerhuis willen we alle leeftijden aantrekken, ook de allerkleinsten”, legt schepen van Openbare werken Kris Van Duyse uit. “Het kindvriendelijk karakter uit zich niet alleen in de nieuwe waterelementen, maar ook in enkele landschappelijk geïntegreerde spelprikkels zoals een peuterspeelplek dichtbij het zonnige terras, een avontuurlijke speelzone en een speelbos.”

In het nieuwe park zal ook een nieuwe drank- en eetgelegenheid worden gebouwd. De architecten refereren in hun ontwerpen naar het Zomerhuis en baseerden zich op de typologie van een huis. Zo heeft het hoofdvolume van de nieuwe brasserie de vorm van een huis. Naast de horecafunctie wordt er ook een polyvalente ruimte voorzien in het gebouw.

Het optrekken van de brasserie wordt geraamd op 990 585,32 euro exclusief BTW, de inrichting van het park wordt geraamd op 1 889 081 euro exclusief BTW. In dit bedrag zijn naast de aanleg van de parkzone ook de wegeniswerken en aanleg van de parkeervelden inbegrepen.

De werkzaamheden starten nog later dit jaar.