Buurtinformatienetwerken waken over Stekene

Op vrijdag 13 december werd het charter van BIN (Buurtinformatienetwerk) Kemzeke ondertekend. Door de komst van dit BIN is het volledige grondgebied van gemeente Stekene gecoverd door buurtinformatienetwerken.

Begin dit jaar werd het eerste buurtinformatienetwerk (BIN) in Stekene opgericht. Nog geen jaar later waken vier buurtinformatienetwerken over de gemeente: BIN Stekene Oost/West, BIN Klein-Sinaai, BIN Hellestraat-Koewacht en BIN Kemzeke.

Een buurtinformatienetwerk (BIN) is een samenwerkingsverband tussen de inwoners en de lokale politie binnen een bepaalde buurt.

“Binnen een buurtinformatienetwerk is er een permanente informatie-uitwisseling tussen buurtbewoners en politie.  Wanneer bewoners iets verdachts zien in hun wijk verwittigen ons via het buurtinformatienetwerk”, vertelt BIN-verantwoordelijke inspecteur Natasja Van Wiele. “Wij schatten de situatie in en kunnen beslissen om naar alle aangesloten BIN-leden een telefonisch bericht te verspreiden met de vraag om mee uit te kijken naar verdachte personen of voertuigen. Het uitwisselen van deze informatie zorgt voor een grotere sociale controle, moedigt de waakzaamheid van de burger aan en verhoogt de meldingsbereidheid”.

“Alle straten in onze gemeente zijn nu gecoverd door een buurtinformatienetwerk”, vertelt burgemeester Stany De Rechter (Gemeentebelangen). “Ik hoop dat heel wat inwoners zich zullen aansluiten bij een buurtinformatienetwerk, want burgers kunnen de politie helpen in de strijd tegen diefstallen. Een alerte burger is immers de grootste vijand van een inbreker!”

Aansluiten bij jouw buurtinformatienetwerk is gratis en heel eenvoudig. Meer informatie via https://www.politie.be/5904/vragen/buurtinformatienetwerk.